szakmák - fizetés
A fizetés a fő tényező?

Mennyi pénzt szeretnék keresni? Melyek a legjobban fizető munkák? Sokan innen indulnak ki, ha munkát keresnek, pályát választanak, azonban nem jó, ha ez a fő tényező a pályaválasztásnál. Természetesen a pénz fontos kérdés, a fizetésünk szerepet játszik abban, hogy milyen az életminőségünk, hol élünk, hol nyaralunk, milyen autónk van és egyáltalán, milyen az anyagi helyzetünk. A karrierlehetőségek vizsgálatánál vegyük figyelembe a kereseti lehetőségeket, de ne ez legyen a meghatározó szempont a választásnál.

Hol szeretnék élni?

Ez is egy fontos kérdés, egyes munkakörök könnyebben elérhetők, másokat csak bizonyos helyeken lehet végezni. Ha például állatokkal szeretnénk foglalkozni, nyilván olyan helyen kell élnünk, ahol vannak állatkertek, farmok, gazdaságok. Ha a divat a mindenünk, költözzünk olyan helyre, ahol pezseg a divatvilág, ahol folyamatosan tanulhatunk, inspirálódhatunk. Gondosan tervezzük meg tehát, hogy ott tudjunk dolgozni ahol élünk, hogy ott tudjunk élni, ahol dolgozunk. Jó, ha ez a kettő összhangban van egymással.

Hol a legkönnyebb elhelyezkedni?

Mindig ott, ahol nagy a munkaerőhiány. A LinkedIn a világszerte legkeresettebb állásairól tett közzé statisztikát. Ebből kiderül, hogy a különböző informatikai szerepkörök évek óta a legkeresettebbek, őket követik az értékesítők és az ápolók. A koronavírus-járvány természetesen a munkaerőpiacon is éreztette hatását. A 2021 második felében készült statisztikák szerint a legtöbb új álláshirdetés a vendéglátóiparból érkezett. A takarítók, élelmezési szakemberek, a konyhai személyzet is igen keresettek. A lezárások idején ugyanis sokan feladni kényszerültek munkájukat, és új pályára léptek. A legtöbben pedig nem szeretnének visszalépni. Így a vendéglátás azon van, hogy vonzóvá tegye iparágát a faitalok számára, hogy tökéletes lehetőséget, jobb munkakörülményeket, kiváló fizetést nyújtsanak. Munkahely-, illetve karrierválasztás előtt érdemes azt is megnézni, hogy melyik területen milyen lehetőségek állnak rendelkezésre.

Lépés Magazin