Így legyél meggyőző az állásinterjúdon!
Így legyél meggyőző az állásinterjúdon!

Az öltözködésünk kulcsfontosságú eleme annak, hogy egy interjú során a legjobb első benyomást keltsük. Pozíciótól függetlenül ápoltnak és professzionálisan öltözöttnek kell lennie egy jelöltnek, hogy nagyobb esélye legyen a pozíció elnyerésére. Na de milyen szövetnadrág, sport öltöny vagy ing a legjobb választás? Mutatjuk mit érdemes viselni egy állásinterjún, hogy meggyőzőek legyünk!

 

Miért fontos jól öltözködni az interjún?

Az állásinterjún lehetőségünk van arra, hogy eladjuk magunkat és bemutassuk, hogy készségeink és tapasztalatunk kiemelkedő a többi jelentkezővel szemben. Amennyiben szánunk időt a megfelelő öltözködésre, kényelmesebbek és magabiztosabbak is lehetünk az interjún a kérdések megválaszolásakor és természetesen jó első benyomást kelthetünk. Szánjunk időt a megfelelő szövetnadrág, ing, sport öltöny kiválasztására, hiszen sokan nem is gondolják, milyen nagy szerepet játszik a megfelelő darabok, fazonok, színek választása, az interjú sikerében.

 

A megfelelő szövetnadrág, ing, sport öltöny

Cégtől és pozíciótól függően érdemes mérlegelni a dress code-ot, ami lehet például business formal, ami az üzleti életben egy elvárt öltözködési forma főleg bankárok, ügyvédek körében. A business formal elengedhetetlen részét képezi egy jól szabott öltöny fekete, sötétkék, esetleg szürke színben, valamint egy fehér vagy világoskék ing, jól passzoló sötét szövetnadrág és egy nyakkendő. Ebben az öltözködési stílusban például egy mintás nyakkendő segítségével van lehetőségünk egy kreatívabb csavart vinni ruházatunkba, ami tükrözheti személyiségünket.

A business casual dress code egy lezserebb változatát prezentálhatja professzionalizmusunknak. Itt a hagyományos öltöny merevsége elhagyható és viselhető egy lezserebb zakó, vagy sport öltöny helyette, sötét színekben. Egy jól szabott ing, és szövetnadrág viszont ebben a stílusban is ajánlott, de a szövetnadrág színe például eltérhet a sport öltönyétől. Ingünk legyen világosabb, fehér vagy világoskék és szövetnadrágunkba legyen betűrve. 

 

Milyen színű legyen az ing, szövetnadrág és sport öltöny? 

Ahogy az imént már bemutattuk, a szín koordináció nagyon fontos öltözködésünket illetően, de a színek pszichológiai szempontból is fontos szerepet játszhatnak a kiválasztási folyamat során. A színpszichológia azt tanulmányozza, hogy a színek és árnyalatok hogyan befolyásolhatják az emberi észlelést és viselkedést, ezért is fontos, hogy jól megfontolt döntéseket hozzunk a szövetnadrág, ing és sport öltöny színét illetően és pozitívan befolyásoljuk az interjúztatót. 

A sötétebb színek például üzleti jellegűek, hitelesek és konzervatívak, és általában a legjobb választásnak bizonyulnak a legtöbb állásinterjún, főleg a szövetnadrág és sport öltöny kapcsán.

A világos színek barátságosabbak és kevésbé fenyegető hatást keltenek. Egy, a Career Builder által közölt tanulmányból, amiben munkaadókat kérdeztek a megfelelő színek viseletéről kiderült, hogy a legtöbben (23%) a kék szín viseletét javasolják, ez például világoskék ingként alkalmazható, valamint 15%-uk a feketét javasolta, ami ideális szempont lehet a szövetnadrág vagy sport öltöny választásakor. A tanulmány szerint pedig a narancssárgát asszociálták a legtöbben (25%) az unprofesszionalizmussal. 

Reméljük tudtunk segíteni a megfelelő szövetnadrág, ing, sport öltöny kiválasztásában és abban, hogy a legjobb első benyomást keltsd interjúdon! Sok sikert kívánunk!