Az önéletrajz elkészítése az álláskeresés első lépései közé tartozik. Sokan azonban tanácstalannak érzik magukat ebben a témában. Azt szem előtt kell tartanunk, hogy pályázóként ez az első rosta, amin átmegyünk egy adott állás esetében. Azzal valószínűleg mindenki tisztában van, hogy rengeteg ember jelentkezik 1-1 álláshirdetésre, főleg ha felkapott pozícióról van szó. Ez nekünk két szempontból is hátrányt jelent, hiszen a sok jelentkező nagyszámú konkurenciát jelent, illetve ilyen esetben a HR-szakemberek valószínűleg kevesebb időt szentelnek 1-1 önéletrajzra. A mi feladatunk tehát egy olyan önéletrajz elkészítése, ami rövid időn belül meggyőzi a toborzókat arról, hogy minket érdemes lenne behívni egy állásinterjúra, ahol egy személyes beszélgetés keretében meggyőződhetnek alkalmasságunkról.

 

1. Melyik önéletrajzfajtát válasszam?

Az önéletrajzírás megkezdése előtt ki kell választanunk a megfelelő típust. Most háromféle CV típust fogunk nektek bemutatni, ami manapság a leginkább felkapott:
 

1.1. Europass önéletrajz:

 
Az önéletrajz ezen formája interneten elkészíthető. Egy online szerkesztői felületen pontról pontra ki kell töltened a megfelelő rubrikákat, mint egy űrlapot. Nagyon egyszerű, gyors és lényegre törő. Ebből a leírásból most azt is gondolhatnánk, hogy akkor ez a tökéletes típus, felesleges tovább taglalni a témát. Ez azonban korántsem igaz. Napjainkban ezek a jól csengő jellemzők inkább hátrányt jelentenek majd számunkra, mint előnyt. Az tény, hogy a sablon segítségével nem kell órákat eltöltenünk az önéletrajz elkészítésével. Na de gondoljunk bele, ha szeretnénk állást kapni egy sikeres cégnél, jól fizető pozícióban, ahhoz előbb valamit mutatnunk kell. Egy 10 perc alatt összedobott önéletrajzból azonban valószínűleg semmi olyasmi nem fog kiderülni, amivel igazán kiemelkedhetünk a többi pályázó közül. Ezt a sablont bárki játszva kitöltheti, és sokan meg is teszik a fentebb említett jellemzők miatt. Ha te is ezt választod, akkor azzal a hátránnyal indulsz, hogy beleolvadsz a tömegbe, és nincs lehetőséged megfelelően kihangsúlyozni képzettségedet, kreativitásodat. Egy esetben azonban mégis csak hasznosnak ítélik az Europass-t, ez pedig a külföldi álláskeresés esete.

1.2. Gerilla önéletrajz:

 
Ez a viszonylag új típus merőben eltér a hagyományos önéletrajzoktól. Ha bármilyen kreatív állásra pályázol, nagy előnyt jelenthet számodra egy ilyen CV elkészítése. A lényeg, hogy a szakmai rátermettségedet itt nem az eddigi pozícióidban elvégzett feladatok felsorolásával mutatod be, hanem elért szakmai sikereid kiemelésével. Tehát itt nem a munkakör és a hozzá kapcsolódó teendők leírásáról van szó, hanem arról, hogy kihangsúlyozd, mit tettél le az asztalra ezen a területen.
A másik sarkalatos különbség a hagyományos önéletrajzokkal szemben, hogy itt kifejezetten ahhoz a céghez igazítod a CV-t, akinél megpályázod a pozíciót. Minél több információt szerzel a cégről, annál specifikusabb pályázatot tudsz beadni.
 

1.3. Amerikai önéletrajz:

 
Talán elmondhatjuk, hogy manapság ez a legszélesebb körben alkalmazott önéletrajzfajta. Előnyei közé sorolhatjuk, hogy jól áttekinthető, egyáltalán nem terjengős, hiszen általában tőmondatokat, felsorolásokat használ. Különálló szakaszokban tünteti fel a készségeket, tanulmányokat, szakmai tapasztalatot.

A következőkben bemutatjuk, hogy mik a tartalmi és formai jellemzői ennek a pályázatnak, illetve, hogy mire kell odafigyelni a megírás során.
 

2. Mit kell tartalmaznia az önéletrajznak?

 

2.1. Személyes adatok

 
Az első részben a személyes adatok kapnak helyet, amelyek a következők: név, születési hely és idő, cím, telefon, email.

Nagyon fontos, hogy ezek az adatok szerepeljenek a CV elején, hiszen, ha pályázatod megtetszett a HR-esnek, akkor fel fogja venni veled a kapcsolatot. Ha azonban a neved és az elérhetőséged nem az elején, a megszokott helyen szerepel, nem fog azzal időt tölteni, hogy végigböngéssze a dokumentumot újra a telefonszámodat keresve.
 

2.2. Célkitűzés

 
Még az önéletrajz elejére érdemes egy néhány mondatból álló rövid célkitűzést megfogalmazni. Itt nagyvonalakban vázolhatod, milyen céljaid vannak a jövőre nézve.

2.3. Tanulmányok

 
Ebben a szakaszban fordított időrendi sorrendben tüntesd fel iskolai végzettségeidet. Kezd tehát a legmagasabb végzettségeddel. Jelöld meg az időtartamot, majd az intézmény nevét és a szakot (pl.: 2009-2013 Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar, Germanisztika alapszak). Az általános iskolára nem fontos kitérned, hiszen nagy valószínűséggel nem releváns a megpályázott állásra nézve.
Sok esetben ezt a részt fel szokták cserélni a szakmai tapasztalat fejezettel, hiszen ha van már megfelelő jártasságod a munkakörben, akkor úgyis inkább az érdekli majd a toborzókat, nem pedig a végzettséged.
 

2.4. Szakmai tapasztalat

 
És akkor elérkeztünk ahhoz a részhez, ami szinte a legfontosabb az egész CV-ben. Itt is visszafelé kell haladnunk az időben, és a legutóbbi munkahelyünket kell először feltüntetnünk. Szerepelnie kell az időintervallumnak, amíg ott dolgoztunk, a cég nevének, a betöltött pozíciónak, az általunk végzett főbb feladatoknak és elért sikereinknek. Lényegre törően, felsorolásszerűen írjuk le, mivel is foglalkoztunk ezen a munkahelyen és milyen eredményeket értünk el. Fontos, hogy ne legyél terjengős, bármit meg lehet fogalmazni úgy, hogy benne legyen a lényeg, mégsem foglal el egy fél oldalt. A HR-es munkatársak a releváns információkat keresik az önéletrajzokban, nincs idejük bő lére eresztett történetekre.
 

2.5. Nyelvismeret

 
A nyelvtudásnál sorold fel, hogy mely nyelvből milyen szinten állsz. Ha esetleg szóban és írásban eltérő a tudásod, azt is feltüntetheted. A tudásod meghatározásához ne a nyelvvizsga szintek megnevezését használd, hanem inkább olyan kulcsszavakat, mint a szaknyelvi, tárgyalóképes, társalgási vagy alapszint. Az egyes nyelvekből megszerzett nyelvvizsgát természetesen beírhatod a megfelelő hivatalos kifejezésekkel.
 

2.6. Számítástechnikai ismeret

 
Minden olyan programot jegyezz fel, amit tudsz használni alap vagy felhasználói szinten. Légy őszinte magaddal, hogy mennyire vagy jártas az adott program használatában. Például a Microsoft Word felhasználói szintű kezelése nem azt jelenti, hogy néhány alkalommal pötyögtél már be szöveget, és meg tudtad változtatni a betűtípust.

2.7. Egyéb:

 
Ebbe a részbe kerülnek a további kvalitásaid. Ha például van jogosítványod, mindenképpen tüntesd fel, hiszen ez sokszor előnyt jelent. De ide írhatod az összes tanfolyamot, tréninget vagy akár külföldi ösztöndíjat, amin eddig részt vettél.
 

2.8. Hobbi:

 
Ennél a bekezdésnél 1-2 mondatban fogalmazd meg, mit szeretsz csinálni szabadidőben. Nem kell regényeket írni, hiszen sokszor lehet, hogy el sem jutnak idáig a személyzetis munkatársak.
 

3. Mire figyeljünk oda még a CV-nél?

Most már láthatod, hogyan is épül fel egy önéletrajz. Van azonban még néhány dolog, amire nem árt odafigyelned.
 

3.1. A dokumentum megnevezése és a formátum

 
Fontos, hogy a dokumentum nevében szerepeljen a te neved, sőt akár a megpályázandó pozíció is. Ha valamilyen általános néven küldöd el az önéletrajzot, félő, hogy elkallódik a rengeteg dokumentum között. Kiterjesztésként pedig a legjobb, ha PDF formátumot használsz.
 

3.2. Email cím

 
Ha lehet, akkor ezt a tökéletesre sikerült irományt ne a gimis funkygirl@citromail.hu email címedről küldd ki a munkáltatónak, mert lehet, hogy leesnek majd a székről a röhögéstől. Készíts egy Gmail-es címet a teljes neveddel (pelda.petra@gmail.com), az tökéletesen megfelel az ilyen típusú levelezésekhez.

3.3. Helyesírás

 
Evidensnek tűnik, de muszáj megemlíteni a helyesírás fontosságát. Elég egy elírás, és a kukában végzi majd az önéletrajz. Egy komoly pozícióban nem megengedhető az, hogy valaki ne vegye észre a szövegben éktelenkedő hibákat, főleg úgy, hogy helyesírás-ellenőrző programok tömkelegéből válogathat.
 
Reméljük, hogy segítségedre leszünk ezzel a részletes összefoglalóval, és ezek után sikerül majd elkészítened a tökéletes önéletrajzot.

Legnagyobb álláskereső portálok, legjobb álláskereső oldalak egy helyen. Ezeket az ingyenes álláshirdető oldalakat nézd meg és találd meg álmaid munkáját:

Külföldön szeretnél dolgozni, de nem tudod, hogy milyen munkaközvetítő cégekkel érdemes leszerződni?
 
Ha megbízható munkaközvetítő cégeket keresel, akkor ezt a listát mindenképpen böngészd át. Minden cégnél magyar kapcsolattartókkal veheted fel a kapcsolatot: