Az önéletrajz elkészítés az álláskeresés első lépései közé tartozik. Sokan azonban tanácstalannak érzik magukat ebben a témában. Azt szem előtt kell tartanunk, hogy pályázóként ez az első rosta, amin átmegyünk egy adott állás esetében. Azzal valószínűleg mindenki tisztában van, hogy rengeteg ember jelentkezik 1-1 álláshirdetésre, főleg ha felkapott pozícióról van szó.

Ez nekünk két szempontból is hátrányt jelent, hiszen a sok jelentkező nagyszámú konkurenciát jelent, illetve ilyen esetben a HR-szakemberek valószínűleg kevesebb időt szentelnek 1-1 önéletrajzra.

A mi feladatunk tehát egy olyan önéletrajz elkészítése, ami rövid időn belül meggyőzi a toborzókat arról, hogy minket érdemes lenne behívni egy állásinterjúra, ahol egy személyes beszélgetés keretében meggyőződhetnek alkalmasságunkról.

 

1. Melyik önéletrajzfajtát válasszam?

 
Az önéletrajzírás megkezdése előtt ki kell választanunk a megfelelő típust.

Most háromféle CV típust fogunk nektek bemutatni, ami manapság a leginkább felkapott:

1.1. Europass önéletrajz:

Az önéletrajz ezen formája interneten elkészíthető. Egy online szerkesztői felületen pontról pontra ki kell töltened a megfelelő rubrikákat, mint egy űrlapot. Nagyon egyszerű, gyors és lényegre törő. Az Europass.hu oldalán több Europass önéletrajz minta közül választhatsz vagy ide kattintva is letöltheted bármelyiket:
Europass önéletrajz minta 1 | Europass önéletrajz minta 2 (idegenvezető) | Europass önéletrajz minta 3 (gépjármű- és motorkarbantartó) | Europass önéletrajz minta 4 (pincér)

Ha pedig az önéletrajz készítés érdekel és elkészítenéd a saját Europass önéletrajzodat, akkor kattints ide: ÚJ EUROPASS ÖNÉLETRAJZOT AKAROK KÉSZÍTENI

Ebből a leírásból most azt is gondolhatnánk, hogy akkor ez a tökéletes típus, felesleges tovább taglalni a témát. Ez azonban korántsem igaz.

Napjainkban ezek a jól csengő jellemzők inkább hátrányt jelentenek majd számunkra, mint előnyt. Az tény, hogy a sablon segítségével nem kell órákat eltöltenünk az önéletrajz elkészítésével. Na de gondoljunk bele, ha szeretnénk állást kapni egy sikeres cégnél, jól fizető pozícióban, ahhoz előbb valamit mutatnunk kell.

Egy 10 perc alatt összedobott egyszerű önéletrajzból azonban valószínűleg semmi olyasmi nem fog kiderülni, amivel igazán kiemelkedhetünk a többi pályázó közül. Ezt a sablont bárki játszva kitöltheti, és sokan meg is teszik a fentebb említett jellemzők miatt. Ha te is ezt választod, akkor azzal a hátránnyal indulsz, hogy beleolvadsz a tömegbe, és nincs lehetőséged megfelelően kihangsúlyozni képzettségedet, kreativitásodat. Egy esetben azonban mégis csak hasznosnak ítélik az Europass-t, ez pedig a külföldi álláskeresés esete.
 

Hogy néz ki egy Europass önéletrajz sablon? Milyen pontokból áll? Milyen adatokat adhatsz meg benne?

  • Fénykép
  • Személyes adatok (név, cím, telefonszám, weboldal stb)
  • Betölteni kívánt munkakör, pozíció
  • Szakmai tapasztalat (cégnév, munkakör, tapasztalatok)
  • Tanulmányok (iskola neve, EKKR besorolás stb)
  • Személyes készségek (nyelvtudás, kommunikációs, digitális és egyéb készségek)
  • Kiegészítő információk (projektek, referenciák stb)
  • Gépjármű vezetői engedély csatolási lehetőség
  • Mellékletek, igazolások megadása

1.2. Gerilla önéletrajz:

Ez a viszonylag új típus merőben eltér a hagyományos önéletrajzoktól. Ha bármilyen kreatív állásra pályázol, nagy előnyt jelenthet számodra egy ilyen CV elkészítése. A lényeg, hogy a szakmai rátermettségedet itt nem az eddigi pozícióidban elvégzett feladatok felsorolásával mutatod be, hanem elért szakmai sikereid kiemelésével.

Tehát itt nem a munkakör és a hozzá kapcsolódó teendők leírásáról van szó, hanem arról, hogy kihangsúlyozd, mit tettél le az asztalra ezen a területen.

A gerilla önéletrajz nem arról szól, hogy klisészerű mondatokkal, szakmai tapasztalok felsorolásával teletűzdelt hagyományos önéletrajz legyen a végeredmény, hanem arról, hogy milyen sikereket értél el a munkád során és milyen referenciákat, elvégzett projekteket tudsz felmutatni. Itt nincs mellébeszélés, csak az eredményeid a fontosak.

A másik sarkalatos különbség a hagyományos önéletrajz mintákkal szemben, hogy itt kifejezetten ahhoz a céghez igazítod a CV-t, akinél megpályázod a pozíciót, tehát konkrét gerilla önéletrajz minta nem létezik. Minél több információt szerzel a cégről, annál specifikusabb pályázatot tudsz beadni. Az utánajárás meg is könnyíti egyébként a dolgodat, amikor az önéletrajzodat írod egy adott cégnek, mert csak olyan tapasztalatokat, projekteket, készségeket szabad beleírnod, ami a megpályázott munkakörhöz kapcsolódik.

A GerillaOneletrajz.hu oldalán ingyen letölthető gerilla önéletrajz minta van közzétéve és ide kattintva az e-mail címed megadásával le is töltheted:
Letöltöm a gerilla önéletrajz sablont

Ha pedig ingyenes motivációs levél minta érdekel, azt ide kattintva, az oldal alján találod: LETÖLTÖM A MOTIVÁCIÓS LEVÉL MINTÁKAT

1.3. Amerikai önéletrajz:

Talán elmondhatjuk, hogy manapság ez a legszélesebb körben alkalmazott önéletrajzfajta. Előnyei közé sorolhatjuk, hogy jól áttekinthető, egyáltalán nem terjengős, hiszen általában tőmondatokat, felsorolásokat használ. Különálló szakaszokban tünteti fel a készségeket, tanulmányokat, szakmai tapasztalatot.

A következőkben bemutatjuk, hogy mik a tartalmi és formai jellemzői ennek a pályázatnak, illetve, hogy mire kell odafigyelni a megírás során.

Mit kell tartalmaznia egy amerikai típusú önéletrajznak? Milyen egy jó önéletrajz?

 
Ha a gerilla önéletrajz és az Europass önéletrajz helyett inkább az amerikai típusú önéletrajz típusra esik a választásod, akkor egy jó önéletrajz ezeket az adatokat, ismereteket tartalmazza.

Személyes adatok:

Az első részben a személyes adatok kapnak helyet, amelyek a következők: név, születési hely és idő, cím, telefon, email és egyéb elérhetőségek (Facebook, Skype, LinkedIn stb)

Nagyon fontos, hogy ezek az adatok szerepeljenek a CV elején, hiszen, ha pályázatod megtetszett a HR-esnek, akkor fel fogja venni veled a kapcsolatot az elérhetőségeid egyikén. Ha azonban a neved és az elérhetőséged nem az elején, a megszokott helyen szerepel, nem fog azzal időt tölteni, hogy végigböngéssze a dokumentumot újra a telefonszámodat keresve.

Célkitűzés:

Még az önéletrajz elejére (személyes adatok után) érdemes egy néhány mondatból álló rövid célkitűzést megfogalmazni. Itt nagyvonalakban vázolhatod, milyen céljaid vannak a jövőre nézve és hogyan látod a jövődet annál a cégnél, ahová az önéletrajzodat benyújtottad.

Tanulmányok:

Ebben a szakaszban fordított időrendi sorrendben tüntesd fel iskolai végzettségeidet. Kezd tehát a legmagasabb végzettségeddel. Jelöld meg az időtartamot, majd az intézmény nevét és a szakot (pl.: 2009-2013 Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar, Germanisztika alapszak). Az általános iskolára nem fontos kitérned, hiszen nagy valószínűséggel nem releváns a megpályázott állásra nézve.

Sok esetben ezt a részt fel szokták cserélni a szakmai tapasztalat fejezettel, hiszen ha van már megfelelő jártasságod a munkakörben, akkor úgyis inkább az érdekli majd a toborzókat, nem pedig a végzettséged. Ez teljesen egyén függő, így ha kellő tapasztalatot szereztél már abban a munkakörben, ahová jelentkeznél és eredményeket tudsz felmutatni, akkor a tanulmányok helyett inkább a szakmai tapasztalat felsorolásával, említésével kezdd.

Szakmai tapasztalat:

És akkor elérkeztünk ahhoz a részhez, ami szinte a legfontosabb az egész CV-ben. Itt is visszafelé kell haladnunk az időben, és a legutóbbi munkahelyünket kell először feltüntetnünk. Szerepelnie kell az időintervallumnak, amíg ott dolgoztunk, a cég nevének, a betöltött pozíciónak, az általunk végzett főbb feladatoknak és elért sikereinknek. Lényegre törően, felsorolásszerűen írjuk le, mivel is foglalkoztunk ezen a munkahelyen és milyen eredményeket értünk el. Fontos, hogy ne legyél terjengős, bármit meg lehet fogalmazni úgy, hogy benne legyen a lényeg, mégsem foglal el egy fél oldalt. A HR-es munkatársak a releváns információkat keresik az önéletrajzokban, nincs idejük bő lére eresztett történetekre.

Nyelvismeret:

A nyelvtudásnál sorold fel, hogy mely nyelvből milyen szinten állsz. Ha esetleg szóban és írásban eltérő a tudásod, azt is feltüntetheted. A tudásod meghatározásához ne a nyelvvizsga szintek megnevezését használd, hanem inkább olyan kulcsszavakat, mint a szaknyelvi, tárgyalóképes, társalgási vagy alapszint. Az egyes nyelvekből megszerzett nyelvvizsgát természetesen beírhatod a megfelelő hivatalos kifejezésekkel.

Számítástechnikai ismeret:

Minden olyan programot jegyezz fel, amit tudsz használni alap vagy felhasználói szinten. Légy őszinte magaddal, hogy mennyire vagy jártas az adott program használatában. Például a Microsoft Word felhasználói szintű kezelése nem azt jelenti, hogy néhány alkalommal pötyögtél már be szöveget, és meg tudtad változtatni a betűtípust.

Egyéb információk:

Ebbe a részbe kerülnek a további kvalitásaid. Ha például van jogosítványod, mindenképpen tüntesd fel, hiszen ez sokszor előnyt jelent. De ide írhatod az összes tanfolyamot, tréninget vagy akár külföldi ösztöndíjat, amin eddig részt vettél.

Hobbik megemlítése:

Ennél a bekezdésnél 1-2 mondatban fogalmazd meg, mit szeretsz csinálni szabadidőben. Nem kell regényeket írni, hiszen sokszor lehet, hogy el sem jutnak idáig a személyzetis munkatársak.
 

# Mire figyeljünk oda még önéletrajz írás közben?

Most már láthatod, hogyan is épül fel egy önéletrajz. Van azonban még néhány dolog, amire nem árt odafigyelned. 

A dokumentum megnevezése és a formátum:

Fontos, hogy a dokumentum nevében szerepeljen a te neved, sőt akár a megpályázandó pozíció is. Ha valamilyen általános néven küldöd el az önéletrajzot, félő, hogy elkallódik a rengeteg dokumentum között és nem is tűnik profinak. Kiterjesztésként pedig a legjobb, ha PDF formátumot használsz.

Email cím:

Ha lehet, akkor ezt a tökéletes önéletrajzot ne a gimis funkygirl@citromail.hu email címedről küldd ki a munkáltatónak, mert lehet, hogy leesnek majd a székről a röhögéstől. Készíts egy Gmail-es címet a teljes neveddel (pelda.petra@gmail.com), az tökéletesen megfelel az ilyen típusú levelezésekhez.

Helyesírás

Evidensnek tűnik, de muszáj megemlíteni a helyesírás fontosságát. Elég egy elírás, és a kukában végzi majd az önéletrajz. Egy komoly pozícióban nem megengedhető az, hogy valaki ne vegye észre a szövegben éktelenkedő hibákat, főleg úgy, hogy helyesírás-ellenőrző programok tömkelegéből válogathat.

Reméljük, hogy segítségedre leszünk ezzel a részletes összefoglalóval, és ezek után sikerül majd elkészítened a tökéletes önéletrajzot.

Milyen a tökéletes önéletrajz minta?

Már csak az önéletrajz készítés van hátra a jelentkezésedhez? Igyekszünk segíteni Neked, hogy ne legyen olyan nehéz dolgod. Két olyan önéletrajz sablon tölthető le az oldalunkról, amivel ki tudsz tűnni egy kicsit a tömegből.

Kattints a Neked tetsző sablonra és töltsd le PDF-ben!

Ha az önéletrajz mintákat egyből Wordben szeretnéd szerkeszteni, akkor töltsd le itt: #1 önéletrajz minta | #2 önéletrajz sablon

Legnagyobb álláskereső portálok, legjobb álláskereső oldalak egy helyen. Ezeket az ingyenes álláshirdető oldalakat nézd meg és találd meg álmaid munkáját:

Külföldön szeretnél dolgozni, de nem tudod, hogy milyen munkaközvetítő cégekkel érdemes leszerződni?
 
Ha megbízható munkaközvetítő cégeket keresel, akkor ezt a listát mindenképpen böngészd át. Minden cégnél magyar kapcsolattartókkal veheted fel a kapcsolatot: