Egy társasházban a tulajdonosoknak nem csak saját tulajdonukkal kapcsolatban vannak elintéznivalóik, hanem együttesen az egész épületre vonatkozóan meg kell oldaniuk a felmerülő problémákat, meg kell hozniuk bizonyos döntéseket. Ezek nem mindig egyszerű dolgok, ráadásul elég nagy felelősséggel is járnak, éppen ezért szükség van egy közös képviselőre valamint egy társasházkezelőre is.

A közös képviselő és a társasházkezelő nem keverendő össze. A közös képviselőt megválaszthatják a lakók közül is, de külsős céget is meg lehet bízni a feladatok ellátásával. Mivel egy igen felelősségteljes, nagy odafigyelést és hozzáértést igénylő munkakörről van szó, ma már sok esetben nem is gondolkozik azon a lakóközösség, hogy közülük legyen valaki a közös képviselő, hanem inkább megbíznak ezzel egy vállalkozást.

Ha valaki üzletszerűen szeretne ezzel foglalkozni, akkor nincs más dolga, mint elvégezni egy Társasházkezelő OKJ-s tanfolyamot a Centrum Oktatóközpontban, melynek segítségével közös képviselőként és társasházkezelőként is elhelyezkedhet egy cégnél, vagy akár saját vállalkozást is indíthat ezekkel a szolgáltatásokkal.

A közös képviselő feladatai közé tartozik a közgyűlés összehívása, az ott hozott határozatok végrehajtatása, a társasház éves beszámolójának valamint költségtervének elkészítése. Mindemellett ő intézi a közös költséggel kapcsolatos teendőket, beszedi a pénzt, sőt a társasház bankszámlája felett is rendelkezik. Illetve feladatai közé tartozik még a hibaelhárítások és a különböző munkálatok elvégeztetése a házban.

A társasházkezelőnek az előzőktől eltérő feladatai vannak, azonban sokszor ugyanazt a vállalkozót bízzák meg a közös képviselettel és a társasházkezeléssel is. A társasházkezelő tehát elkészíti a ház rövid, közép és hosszútávú felújítási tervét, amelyet természetesen pontos adatokkal támaszt alá. Tervet készít a közös területek felhasználásáról. Ha például a házhoz tartozik egy üzlethelység is, akkor a társasházkezelő keres bérlőket, és ő bonyolítja le az ezzel kapcsolatos ügyeket is.

Mindemellett eljár a szolgáltatókkal kötött szerződésekben, a tűz és balesetvédelmi teendők elvégzését is megszervezi, valamint árajánlatokat szerez be és javaslatokat is készít. A társasházkezelő mindezek mellett a pályázatírásban is otthon van, így természetesen a pályázati anyagok elkészítését is rá lehet bízni.

Ahogy láthatjuk, elég összetett a társasházkezelő szakma, éppen ezért megfelelő szakértelmet és elhivatottságot kíván. Nem véletlen tehát, hogy megfelelő végzettség szükséges a munkavégzéshez. Ha szerinted hozzád passzolna ez a szakma, akkor nincs más teendőd, mint elvégezni egy Társasházkezelő OKJ képzést.