Ha valaki egy olyan intézményre gondol, mint a levéltár, akkor egyből egy hatalmas épület jelenik meg a lelki szemei előtt, ahol több ezer porosodó irat található, amelyet levéltárosok rendezgetnek. Nos, a nagy épület és a sok irat az stimmel is, de a levéltárosok munkája sokkal több mindent rejt magában, mint az akták rendezgetését. Cikkünkben szeretnénk egy rövid leírást adni arról, mivel foglalkoznak azok a szakemberek, akik egy levéltárban dolgoznak, egész pontosan a segédlevéltárosok.

A történeti jelentőségű és nemzeti értéket képviselő iratokat először is fel kell kutatni, be kell szerezni, majd ezután jön a rendszerezés, rendezés és természetesen a segédletkészítés. Egy segédlevéltáros az iratok mellett emberekkel is foglalkozik, tudniillik nem csak úgy heccből őriztetjük meg ezt a rengeteg dokumentumot, hanem azért, hogy később rendelkezésre álljanak. A kutatók például rendszeres látogatói a levéltáraknak, hiszen ha egy település történetét akarja valaki megírni, vagy mondjuk családfakutatást végez, akkor a levéltárban talál hozzá anyagot.

A modern technika természetesen erre a területre is begyűrűzött már, de ez inkább előnyt jelent mint hátrányt, hiszen már napjainkban is, de majd az utókor számára is könnyebben visszakereshetők lesznek a különböző dokumentumok. A segédlevéltáros munkája éppúgy érinti a múltat, ahogy a jövőt is, mivel a jelenkor fontosabb iratait is fel kell dolgoznia azért, hogy a jövőbeli kutatások során majd felhasználhatók legyenek.

És hogy hogyan lehet elhelyezkedni ezzel a szakmával? Lehet, hogy nem is gondolnánk, hogy hányféle levéltár létezik. Nem csak az állam és az önkormányzatok tartanak fenn levéltárat ugyanis, hanem a különböző egyházak, pártok, a parlament, sőt a nagyobb vállalatok is. Nem olyan kevés tehát a munkahelyek száma ezen a területen, mint gondolnánk.

Ezzel a végzettséggel azonban nem csak a segédlevéltárosi állások között válogathatunk. Elhelyezkedhetünk például olyan munkakörökben is, mint az igazgatási vagy rendőrségi titkár, különböző ügyintézői, adminisztrátori vagy éppen adatrögzítői pozíciók.

A végzettség megszerzéséhez nem kell évekig ücsörögnöd az iskolapadban, mivel a Segédlevéltáros és ügykezelő OKJ képzés rövid idő alatt elvégezhető a Centrum Oktatóközpontban. Ha pedig megszerezted a bizonyítványt, már munkába is állhatsz.

Ez a szakma közel sem olyan unalmas, mint ahogy azt sokan gondolják. Reméljük, hogy felkeltettük az érdeklődésedet rövid ismertetőnkkel.